Hardware

Hardware betreft alle tastbare onderdelen van de automatisering, randapparatuur zoals scanners en printers worden verder besproken op de pagina randapparatuur. Bij hardware kan gedacht worden aan servers, pc's (personal computers), laptops, monitors en wat verder benodigd is, uiteraard afhankelijk van de situatie. Prijzen en gebruiksgemak zijn van toepassing bij selectie van onderstaande hardware en worden verder niet meer vermeld.

PC's
Een pc is tegenwoordig niet weg te denken uit het alledaagse leven. Men stuurt elkaar berichten via e-mail, doet de bankzaken via internet en blijft op de hoogte van het nieuws. Dat is dan slechts een minimale greep uit de mogelijkheden. Een gemiddelde opstelling van een pc betreft een monitor, een toetsenbord, een muis en de systeemkast zelf. De monitor is tegenwoordig vaak een zogenaamde flatpanel, deze neemt weinig ruimte in en verbuikt minder energie dan een 'ouderwetse' monitor. Het toetsenbord en de muis zijn tegenwoordig draadloos en werken op al dan niet oplaadbare batterijen. De systeemkast tenslotte beschikt - voor het gemak simpel verwoordt - over een diskettestation, het moederbord, een harde schijf, een CD-rom / DVD-speler / DVD-brander / CD-brander, verschillende poorten waarop het één en ander kan worden aangesloten en een modem of netwerkkaart. Met de laatste kan bijvoorbeeld verbinding worden verkregen tot internet of het netwerk van de organisatie.

Bij de aanschaf van een pc dient men zorgvuldig af te wegen wat men daadwerkelijk nodig heeft, welke bijkomende kosten daaraan verbonden zijn en of men wellicht beter een laptop kan aanschaffen. Deze laatste heeft als grote voordeel dat men over een mobiele pc beschikt.

Wat bij de aanschaf van een pc niet vergeten mag worden is het diskettestation, omdat het relatief weinig kost en nog vrij vaak benodigd is bij installaties van programma's.

personal computer

Terug naar boven.

Laptops
De mobiele versie van de pc is de laptop, een open te klappen apparaat waarvan de deksel de monitor is en de onderzijde de systeemkast, toetsenbord en muis tegelijk. Het grote voordeel van een laptop is de mobiliteit, men kan bijvoorbeeld 's avonds thuis doorwerken of de laptop meenemen naar een klant.

Een nadeel is dat een laptop bij gelijke prestaties vaak aanzienlijk duurder zal uitvallen dan een pc.

Bijkomend ander nadeel is de beveiliging. Als men met de laptop aangesloten op het netwerk op kantoor beschikt over de nodige aansluitingen en verschillende beveiligingen, dan is de kans op bijvoorbeeld virussen groter als de laptop thuis wordt gebruikt. Gevolg is dat als de laptop daarna weer wordt aangesloten op het netwerk, de kans groot is dat het netwerk dan door de laptop van binnenuit wordt 'besmet'. Dit aspect dient overwogen te worden en bij aanschaf te worden ondervangen door de toepassing van de juiste programmatuur en procedures.

laptops

Terug naar boven.

Servers
Indien men besluit met een netwerk te gaan werken zal vaak een server worden ingezet als centraal systeem. Middels een zogenaamd patchpanel worden de verschillende pc's en laptops aangesloten op de server. Daarnaast bestaan er ook mogelijkheden voor een draadloos netwerk. Afgewogen dienen te worden de gegevensbeveiliging (op een draadloos is makkelijker in te breken) en de kostenvergelijking tussen de aanleg van bekabeling en de benodigdheden voor een draadloos netwerk.

Bij een server dient men tevens rekening te houden met de aanschaf van een monitor, een toetsenbord, een muis en een interface voor de wijze van communicatie naar buiten toe (bijvoorbeeld een aansluiting voor ADSL).

Een ander aspect dat overwogen moet worden betreft de aanschaf van een zogenaamde UPS, een apparaat dat zorgt dat bij stroomuitval er nog stroom en dus tijd is om programma's en bestanden op te slaan en af te sluiten zonder dat deze verloren gaan of beschadigd worden.

server

Terug naar boven.

PDA's
De zogenaamde Personal Digital Assistents zijn feitelijk een soort digitale agenda, adressenboek en wat al niet meer. Voordeel is dat u door middel van een aansluiting op uw laptop of pc, uw agenda, contactpersonen en berichten over en weer up-to-date kunt houden en dat u deze gegevens in uw binnenzak kunt meenemen.

Ook hier geldt dat het aspect beveiliging in overweging genomen dient te worden.

Een ander punt van aandacht betreft de voortdurende vooruitgang, mobiele telefoons en PDA's zijn op dit moment reeds verkrijgbaar in een enkel apparaat, dat scheelt wellicht zowel in aanschaf als in het aantal apparaten dat u met u meeneemt.

pda's

Terug naar boven.

Aanschaftips
- vergelijk prijzen en condities van meerdere leveranciers
- bepaal vooraf wat uw eisen en ook eventuele wensen zijn
- vergelijk onderdelen op prestaties (bijvoorbeeld een harddisk met 10.000 rpm óf 7.200 rpm)
- vergelijk onderdelen op kwaliteit
- betrek hardware bij voorkeur van één leverancier in verband met klachten
- leg de aanschaf over en weer vast om problemen achteraf te voorkomen

Enkele handige links
tweakers.net - diverse testverslagen
itp.net - diverse testverslagen
kieskeurig.nl - vergelijkend warenonderzoek