Home

Softwaretips

Bij verschillende softwareprogramma's zijn de mogelijkheden niet te overzien en gebruiken velen vaak slechts een fractie van wat allemaal mogelijk is. In de eerste plaats worden hier softwareprogramma's besproken - ongeacht het merk - welke door bijna iedereen worden gebruikt, denk aan bijvoorbeeld tekstverwerking, spreadsheets en e-mailprogramma's inclusief agendafunctie en dergelijke. Ten tweede worden slechts enkele tips aangereikt waarvan bekend is dat velen die niet gebruiken, terwijl ze toch bijzonder handig kunnen blijken.

E-mailprogramma
In een dergelijk programma zitten naast de e-mailfunctie vaak ook mogelijkheden voor taken, contactpersonen en een agenda.

Indien u per e-mail een vraag stelt of een opdracht geeft aan een ander persoon, dan bent u na verzending in principe het overzicht kwijt wie u wel en wie u nog niet heeft geantwoord. Tenzij u voornemens bent uw waarschijnlijk grote hoeveelheid verzonden items te gaan bekijken. Een simpele manier om dit beeld te behouden is uzelf van dergelijke e-mails een zogenaamde bcc te sturen (een cc die niet zichtbaar is voor de ontvanger). Hierdoor ontvangt uzelf eveneens het verzonden bericht, dat u net zolang behoudt totdat u antwoord heeft gekregen of de taak door de ander is uitgevoerd. Een redelijk eenvoudige manier van niet meer zaken voor anderen en uzelf te hoeven onthouden, waardoor u uw geheugen vrijhoudt voor andere zaken.

Naast de vragen aan anderen en de taken van anderen, zijn er ook uw eigen taken. Deze kunt u plaatsen in de taak-optie inclusief een herinnering, maar ook in de agenda waardoor u gelijktijdig uw tijdsbesteding kunt optimaliseren. Als u naast de standaardcomputer tevens gebruik maakt van een PDA - die u wanneer nodig synchroniseert - dan heeft u uw agenda en takenpakket altijd in beeld.

Terug naar boven.

Tekstverwerking
U kunt eindeloos documenten maken van de verschillende originele exemplaren die u reeds eerder heeft gemaakt. Open een origineel bestand, bewerk dit zoals gewenst en sla het onder een andere naam op.

Indien u de sjablonen van het tekstverwerkingsprogramma gebruikt, scheelt u dat tijd die u anders aan de opmaak zou besteden.

Als u een professioneel ogende mailing wilt versturen, dan kunt u met behulp van tekstverwerking een standaarddocument maken dat de brief zelf omvat. Daarnaast maakt u in hetzelfde programma een document waarin u alle naam- en adresgegevens verwerkt van de aanstaande ontvangers van uw mailing. Na koppeling van beide documenten is u uw mailing gereed, maar kunt u een volgende keer nog sneller een mailing versturen. Vaak zijn andere programma's al uitgerust met mogelijke koppelingen naar tekstverwerking, zodat het maken van een bestand met naam- en adresgegevens achterwege kan blijven. Vraag uw leverancier(s) naar de mogelijkheden.

Terug naar boven.

Spreadsheets
U kunt met spreadsheets zonder al teveel moeite eindeloos blijven rekenen, waarbij u verschillende scenario's kunt uitwerken en bekijken.

Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld een resultatenplanning maken voor de komende vijf of drie jaar. Daaraan gekoppeld kunt u de resultaten van het lopende jaar verder uitwerken tot meetbare eenheden op bijvoorbeeld maandbasis of weekbasis. Vervolgens kunt u door een separaat scenarioblad aan te maken en te koppelen, de resultaten voor het gehele jaar redelijk inschatten.

Het grote voordeel van spreadsheets is de mate van vrijheid, er kan veel worden gemaakt, bedacht en uitgewerkt. Dit is tevens het grote nadeel, één flinke fout in de oorspronkelijke formules en de informatie en uitgangspunten zijn verkeerd. Controle van spreadsheets door toepassing van ingebouwde zelfcontroles zijn daarom aan te bevelen.

Ook spreadsheetprogramma's kunnen vaak overweg met informatie uit financiële programma's zoals Exact en Multivers.

Terug naar boven.

Enkele handige links
microsoft.nl - officetips en trucs
microsoft.nl - informatie over office
ibm.nl - Lotusnotes informatie
ictms.com - 602 PC-Suite
zdnet.nl - gratis software voor kantoor

Terug naar boven.

 

 

Mocht u vragen, aanvullingen of opmerkingen hebben, dan wordt u verzocht dit te mailen naar webmaster.

 

Terug naar boven.

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.