Standaardsoftware

Onder standaardsoftware worden alle pakketten en programma's verstaan die verkrijgbaar zijn, zonder dat deze speciaal worden geschreven voor een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een stuurprogramma zoals Microsoft Windows XP, een kantoorpakket zoals Microsoft Office 2003, een beveiligingsprogramma zoals Norton Internet Security 2005 en een administratieprogramma zoals Exact Compact.

Al deze programma's en pakketten hebben als overeenkomst dat u ze in principe direct kunt gaan gebruiken na aankoop en installatie. Zorg dat u licenties heeft van alle programma's die u gebruikt en dat uw personeel geen illegale kopieën maakt voor thuis of gebruikt op kantoor. Zie voor meer informatie hierover www.bsa.nl.

Stuurprogrammatuur
Al uw hardware dient te beschikken over stuurprogrammatuur, uw server bijvoorbeeld, uw pc of uw laptop, maar ook een printer. Normaal gesproken heeft u als gebruiker nauwelijks tot niets te maken met al deze vormen van stuurprogrammatuur. Echter bij de aanschaf dienen aspecten als betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en aantallen gebruikers overwogen te worden. Een redelijke mate van overcapaciteit heeft zo zijn voordelen.

Kantoorautomatisering
Voor verschillende soorten van werkzaamheden zijn diverse programma's ontworpen in de loop der jaren. Voor tekstverwerking zijn diverse programma's verkrijgbaar, evenals voor het maken van rekenkundige programma's ook wel spreadsheets genoemd.

Daarnaast zijn er programma's waarmee u een database kunt bouwen, bijvoorbeeld voor uw wagenpark. Maar ook programma's waarmee u uw presentatie kunt ondersteunen door middel van sheets.

De laatste die hier genoemd wordt is een uitgebreid e-mailprogramma waarin tevens een agenda, taken en contactpersonen kunnen worden opgenomen. Met dit laatste programma kunt u uw werkzaamheden aanzienlijk vereenvoudigen en al helemaal in combinatie met een zogenaamde PDA. Als u voor uw werk zowel onderweg bent als op kantoor, dan kunt u al uw afspraken en adressen opslaan, zodat u niets meer hoeft te onthouden of het risico loopt ze te vergeten. Meer daarover op de pagina softwaretips.

Terug naar boven.

Beveiligingsprogrammatuur
Op de pagina beveiligingsprogrammatuur wordt het onderwerp beveiliging uitvoeriger behandeld. Op deze plaats wordt volstaan met de opmerking dat u tegenwoordig zonder beveiliging tegen virussen of hackers wel bijzonder grote risico's neemt indien u gebruik maakt van e-mail, internet of beiden.

Terug naar boven.

Administratieprogramma's
Tenzij u een zeer kleine organisatie heeft, bijzonder handig bent met administraties of erg weinig administratieve mutaties heeft, is de aanschaf van een administratieprogramma aan te raden. Aangezien daarover door anderen reeds voldoende is geschreven wordt hier verder volstaan met de opmerking om eens te kijken naar internetboekhouden en wordt verwezen naar de site www.softwarepakketten.nl.

Terug naar boven.

Zie ook het onderwerp pakketkeuze in de sectie downloads-automatisering (opent in apart scherm).

Enkele handige links
software.pagina.nl - startpagina voor software
cnet.com - diverse testverslagen VS
kieskeurig.nl - vergelijkend warenonderzoek