Home

Advertentiefraude

Het kan iedereen overkomen; een factuur ontvangen voor een geplaatste advertentie in een blad of op een website en deze klakkeloos betalen. Maar het komt nog steeds vaak voor dat dergelijke facturen pure fraude zijn. Hoe voorkomt u nu dat u dergelijke facturen betaalt.

Registratie bestellingen
Bij alles wat u bestelt dient u zorg te dragen voor een bevestiging van de leverancier. De meeste leveranciers zullen u overigens voor een overeenkomst of bestelling laten tekenen, waarvan u dan een exemplaar bewaart.

Als u deze bevestigingen vervolgens bewaart in een inkoopmap, heeft u altijd een beeld van de lopende bestellingen en overeenkomsten waartoe u zich heeft verplicht. Op deze wijze zult u de zogenaamde spookfacturen direct ontdekken, omdat er stomweg geen bestelling is geplaatst. Deze zogenaamde spookfacturen kunt u vervolgens apart houden, teneinde vervolgacties van dergelijke partijen sneller te kunnen herkennen.

Werkwijze van dergelijke partijen
De manier waarop dergelijke partijen u benaderen verschillen. In bepaalde gevallen zult u telefonisch benaderd worden met de mededeling dat u nog net voor een speciale prijs een advertentie kunt plaatsen, maar dat u dan wel snel moet beslissen omdat men op het punt staat een publicatie uit te brengen.

In een ander geval krijgt u stomweg een factuur - veelal met een relatief laag bedrag - voor een geplaatste advertentie. Bij velen gaat een dergelijke factuur vanwege het lage bedrag linea recta de administratieve molen in zonder enige kans op ontdekking. In sommige gevallen is het een soort van aanbieding, maar lijkt het een factuur. Dat het een aanbieding betreft, staat veelal in bizar kleine lettertjes vermeldt op een onmogelijke plaats.

Andere gevallen zijn bekend waarbij partijen u doodleuk aanmanen of zelfs sommeren tot betaling.

Solide aanpak
Om te voorkomen dat u bij dergelijke praktijken onnodig geld verspeelt hoeft u alleen te vragen om een bewijsstuk, waarop uw bestelling inclusief handtekening staat vermeld. Vergis u er niet in hoever dergelijke partijen over de telefoon durven gaan, ze dreigen ijskoud met deurwaarders, waardoor velen zwichten en toch tot betaling overgaan.

Als u bij alle bestellingen tekent en een bestelbon (of overeenkomst) in uw bezit houdt, kunt u niet door dergelijke partijen worden benadeeld.

Terug naar boven.

 

 

Mocht u vragen, aanvullingen of opmerkingen hebben, dan wordt u verzocht dit te mailen naar webmaster.

Terug naar boven.

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.