Home

LB: Rompslomp lease-auto terug op bordje werknemer.

 

Werkgevers hoeven geen uitgebreide kilometeroverzichten bij te houden vanaf volgend jaar. De administratie die de nieuwe regeling auto van de zaak met zich meebrengt, kan volgens accountants simpelweg op het bordje van de werknemer geschoven worden.

Nu is het nog zo dat werknemers met een auto van de zaak jaarlijks 22 procent van de cataloguswaarde bij het inkomen optellen en hier belasting over betalen via de aangifte inkomstenbelasting. Bijtellen hoeft niet wanneer de werknemer aantoont minder dan 500 kilometer privé per jaar te rijden. Woon-werkverkeer valt daar niet onder.

Nieuwe regeling
Vanaf 2006 moet de werkgever over de bijtelling van de auto van de zaak, minus de eigen bijdrage van de werknemer, loonheffing inhouden. In de regel zal dit per maand gebeuren. Wanneer de werkgever er vanuit gaat dat een werknemer minder dan 500 kilometer privé zal rijden en dat aan het eind van het jaar niet het geval is, brengt hem dat niets dan ellende. Hij krijgt behalve een naheffing met extra rente ook een boete.

Maximale bijtelling
Jelle van der Meulen, belastingadviseur bij accountantskantoor Van der Veen & Kromhout, adviseert werkgevers standaard de maximale bijtelling te hanteren. 'Het is beter om te veel dan te weinig te betalen. Als de werknemer aan het eind van het jaar concludeert dat hij minder dan 500 privé-kilometers heeft gemaakt, kan hij voor teruggaaf bij de belastingdienst aankloppen. Die moet hij dan een administratie van zijn kilometers overleggen. Daar hoeft zijn werkgever zich niet druk om te maken.'

Aantrekkelijk
Blijft de werknemer onder de 500 kilometergrens, dan krijgt hij de achteraf ten onrechte ingehouden loonheffing via de aanslag inkomstenbelasting terug. 'Daar komt 5 procent heffingsrente bovenop, dus voor de werknemer is deze manier ook zeer aantrekkelijk', zegt Van der Meulen. Volgens de belastingadviseur is deze methode onder accountants al wijd verbreid.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Belastingen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.