Home

OB - Kantoor aan huis wordt goedkoper.

 

Zelfstandige ondernemers mogen voortaan de btw volledig aftrekken op bedrijfsmiddelen die zij ook privé gebruiken. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (Hof) donderdag, wat meebrengt dat onder meer het kantoor aan huis goedkoper wordt.

Het Hof deed zijn uitspraak in een zaak die draaide om een vakantiehuisje dat de eigenaren verhuurden én privé gebruikten. Een bestaande Nederlandse btw-regeling waardoor volledige aftrek nu niet mogelijk is, is in strijd met het Europees recht, zo bepaalde het Hof. Nederland moet vanaf nu toch een 'algehele en onmiddellijke aftrek' geven.
Door de uitspraak loopt de Nederlandse Belastingdienst miljoenen euro's mis.

Terugvorderen
Ook grote bedrijven die zaken als mobiele telefoons aan hun werknemers hebben verstrekt, lijken gebaat bij de uitspraak. Veel bedrijven eisen ook in deze gevallen volledige btw-aftrek.
'Hoewel het in het arrest ging om een vakantiewoning van een particuliere ondernemer zullen ook grotere ondernemingen willen profiteren en miljoenen aan btw terugvorderen voor onder meer parkeerplaatsen, auto's van de zaak en verhuiskosten van werknemers', zegt fiscalist Folkert Idsinga van Baker & McKenzie in Het Financieele Dagblad.
Het ministerie van Financiën denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen omdat de aftrekregeling voor rechtspersonen 'nog recht overeind staat'. Wel zal het ministerie zo snel mogelijk nieuwe wetgeving introduceren die ervoor zorgt dat particuliere ondernemers alsnog btw betalen voor het zakelijk deel van hun 'gemengde' bedrijfsmiddelen.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Belastingen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.