Home

Wijn introduceert 'MKB-winstvrijstelling'.

 

Staatssecretaris Joop Wijn (CDA) van Financiën introduceert volgend jaar de ‘mkb-winstvrijstelling’: een extra vrijstelling in de inkomstenbelasting. Daarvan moeten vooral kleine zelfstandigen en vof's profiteren.

Bovendien wil Wijn het opstaptarief in de vennootschapsbelasting (vpb) verlagen van 25,5 naar 20 procent. Ook het reguliere vpb-tarief gaat volgens de bewindsman verder omlaag.

Geen vast tarief
Wijn noemde deze voorstellen in het opinieblad van MKB-Nederland. Ondernemers die inkomstenbelasting betalen (zelfstandigen en vof’s), krijgen een fiscale vrijstelling van 5 tot 10 procent over de winst. Deze ‘mkb-winstvrijstelling’ is een nieuw instrument. 'Het tarief staat nog niet vast', aldus de staatssecretaris. 'Dat hangt af van het kamerdebat. Het wordt een knopje waar we aan kunnen draaien. Daar kan het mkb jarenlang plezier van hebben.'

Geld claimen
Voor de financiering van zijn plannen gaat Wijn bij de onderhandelingen over de Miljoenennota extra geld bij het kabinet claimen. De staatssecretaris zal een deel van de belastingverlaging financieren uit het terugschroeven van de aftrekmogelijkheden. Op dit moment ligt er een voorstel om de afschrijving van onroerend goed te beperken.

Sigaar uit eigen doos
De winstvrijstelling is daarmee volgens een woordvoerder van het ministerie geen sigaar uit eigen doos. 'Door deze beperking van de aftrekmogelijkheden komt het winststreven centraal te staan. En dat streven wordt met deze plannen beloond.'

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Belastingen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.