Home

GSM vergroot kans op dodelijke blikseminslag.

 

De kans op een dodelijke afloop van een blikseminslag neemt toe wanneer de getroffene een mobiele telefoon tegen zijn oor hield. Dit schrijven Engelse artsen in een brief aan de British Medical Journal.

Normaal gesproken zorgt de huid ervoor dat de elektriciteit zich over het hele lichaam verdeelt. Contact tussen de huid en een voorwerp dat metaal bevat, gaat die verspreiding echter tegen. Hierdoor neemt de kans op fatale inwendige verwondingen toe, schrijft Webwereld.

Risico
'Dit zeldzame fenomeen is een gezondheidsriscio, en voorlichting is nodig om de risico's van het gebruik van mobiele telefoons tijdens onweer te benadrukken en daarmee in de toekomst fatale gevolgen van een blikseminslag te voorkomen', meent Swinda Esprit, arts van het Northwick Park ziekenhuis in Engeland.
De artsen beschreven het ongeluk van een 15-jarig meisje dat tijdens een onweer haar mobiele telefoon gebruikte en getroffen werd door de bliksem. Ze zit nog steeds in een rolstoel en kampt met blijvende gezondheidsproblemen.

Andere gevallen
Volgens Reuters zijn er drie gevallen bekend in China, Maleisië en Zuid-Korea van mensen die bij een mobiel telefoongesprek tijdens een onweer door de bliksem werden getroffen en daarbij het leven lieten.
In Australië adviseert de overheid om geen metalen objecten te gebruiken tijdens dergelijke weersomstandigheden.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.