Home

Anti-RSI-software grote flop.

 

De miljoen gebruikers van pauzesoftware tegen rsi kunnen stoppen met de pauzes die het programma hen oplegt. Volgens onderzoeker dr. Harm Slijper van het Erasmus MC zijn ze nutteloos en zelfs contraproductief.

Dat meldt het NRC Handelsblad.'Niets is erger dan niet te mogen werken, wanneer je wél wil. Daar raak je gestresst van', zegt Slijper.

Al tien jaar
Veel bedrijven in Nederland hebben de pauzesoftware op de computers geïnstalleerd sinds rsi ruim tien jaar geleden bekend werd. Op gezette tijden draagt het programma de gebruiker op voor korte of langere tijd te stoppen met werken en eventueel specifieke oefeningen te doen.

Natuurlijk gedrag
De micropauzes werken niet, omdat het natuurlijk gedrag van bureauwerkers nauwelijks wordt beïnvloed. Computergebruikers hebben grofweg al tien korte pauzes genomen (koffie halen, kletsen met collega's) wanneer een bericht op het scherm verschijnt dat het tijd is voor tien tot dertig seconden rust.

Voorspellen
Met prof. Maarten Frens van de afdeling neurowetenschappen ontwikkelt Slijper een eigen programma tegen rsi. Daarbij worden werkomgeving en plezier in het werk meegenomen. 'Het is een combinatie van die factoren die leidt tot klachten.' Zij hopen klachten te voorspellen vóór die optreden.

 

Bron: NRC Handelsblad

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.