Home

Banken vrezen omvallen bedrijven.

 

AMSTERDAM - De Nederlandse economie moet snel aantrekken om te voorkomen dat bedrijven niet kopje onder gaan. Veel ondernemingen hebben in de afgelopen jaren van laagconjunctuur zo sterk bezuinigd dat de ruimte is verdwenen om verdere economische tegenvallers op te vangen.

Dat stellen Nederlandse banken in het onderzoek Bank van het Jaar, waarvan Het Financieele Dagblad vandaag de resultaten heeft gepresenteerd.

Dreigende ondergang
Om te grote klappen te voorkomen werken grote banken ook samen. Volgens bestuurder H. ten Cate van Rabobank hebben zijn bank, ING en ABN Amro kort geleden nog enkele niet-beursgenoteerde ondernemingen van de ondergang gered. 'Daar zitten bedrijven bij die voor Nederland uniek zijn. Daarvan hebben de grote drie gezegd: dat gebeurt niet.'

Risicovolle financieringen
Een sector die het moeilijk heeft, is de detailhandel. Door de prijzenoorlog tussen de supermarkten vallen de eerste franchise-winkels al om. Maar achter één zo’n winkel zit een netwerk van leveranciers van onder andere groenten en vlees, schetst Ten Cate.
Fortis-bestuurslid F. Bos vreest dat de negatieve effecten merkbaar worden 'als de groei niet binnen een jaar aantrekt'.
Hij verwacht vooral problemen voor bedrijven die de afgelopen jaren met behulp van risicovolle financieringsstructuren op overnamepad zijn geweest.


Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.