Home

Benzine duurder, bijtelling hoger.

 

De kosten voor automobilisten gaan volgend jaar omhoog. De fiscale bijtelling voor de auto van de zaak stijgt van 22 naar 25 procent en de accijns op een liter benzine gaat een cent omhoog. Deze maatregelen in de begroting voor 2008 waar donderdag een akkoord over werd bereikt, worden officieel op Prinsjesdag bekend gemaakt.

Ook wordt het btw-tarief verhoogd van negentien naar twintig procent, wat twee miljard euro zou opleveren dat wordt gebruikt voor verlaging van de ww-premies. Daardoor zou arbeid goedkoper moeten worden, wat meer mensen aan werk moet helpen. Dit schrijft De Telegraaf op basis van gesprekken met ingewijden.

AOW-heffing op de schop
Voorts wordt de aftrekbaarheid van pensioenpremies voor topinkomens beperkt. Daardoor moeten de kosten van de vergrijzing worden beperkt. Ook weet de krant dat de AOW-heffing op de schop gaat, waardoor langer doorwerken wordt beloond. Eerder lekte al uit dat de accijnzen op alcohol en tabak omhoog gaan.

Lastenverlichting van 700 miljoen euro
Niet alles wordt duurder want het kabinet heeft ook lastenverlichtingen van in totaal 700 miljoen euro in petto. Daarvan gaat volgens de krant 400 miljoen naar de burgers en de rest naar het bedrijfsleven. Met het geld wordt onder meer voorkomen dat ouderen en andere minima er op achteruit gaan. Andere groepen zouden wel moeten inleveren, maar aanzienlijk minder dan aanvankelijk werd gedacht.

Jawoord met volle overtuiging
Donderdag toonde minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) zich al een tevreden mens over de begroting. 'We hebben met volle overtuiging ons jawoord gegeven aan de begroting', zei de bewindsman na afloop van de begrotingsraad. Het is de eerste begroting die Bos opstelt als minister van Financiën. Hij omschreef het proces als 'heftig'. 'Je moet dan soms pijnlijke maatregelen nemen, dat is niet altijd makkelijk.'

'Mooi evenwicht'
Ook de bewindslieden van de andere coalitiepartijen reageerden tevreden op het bereikte resultaat. 'Deze begroting biedt een mooi evenwicht', vond minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA). 'We hebben een belangrijke slag gemaakt. Ik ben dik tevreden, anders hadden we hier niet nu al gestaan', voegde minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) daaraan toe.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.