Home

Ondernemers gecompenseerd voor hoge ziektekosten.

 

De stijging van de kosten voor zorgpolissen, pakt voor ondernemers lager uit. Het kabinet heeft vandaag besloten dat de inkomensafhankelijke premie voor mensen zonder werkgever, wordt verlaagd van 6,25 procent naar 4,4 procent. Dit kan honderden euro's premie schelen.

Naast zelfstandigen krijgen ook VUT'ers, ouderen met een prepensioen of ouderen met een aanvullend pensioen de premieverlaging. In het laatste geval geldt de verlaging alleen voor het aanvullend deel van het pensioen.
Het nieuwe ziektekostenstelsel gaat volgend jaar in. Naast een basispremie betaalt iedereen een inkomensafhankelijke premie. Werknemers krijgen deze vergoed van de werkgever en krijgen te maken met stijgende kosten omdat over deze bruto vergoeding belasting wordt betaald.

Explosieve stijging zelfstandigen
Voor zelfstandigen zonder personeel met een goed inkomen kunnen de kosten echter explosief stijgen. MKB Nederland waarschuwde eerder dat de premie voor zelfstandigen en freelancers die nu particulier verzekerd zijn, kan verdubbelen tot 2.900 euro per jaar.
Naar schatting zouden enkele tienduizend zelfstandigen worden gedupeerd. De piek ligt rond een inkomen van dertigduizend euro bruto per jaar.
Het ging hierbij nog om voorlopige berekeningen omdat nog niet precies bekend is hoe hoog de premies van de zorgverzekaars uitvallen onder de nieuwe regeling.

Werkgevers
Werkgevers krijgen te maken met een stijgeng van de zorgpremie naar 6,5 procent. Om dit te compenseren gaat de vennootschapsbelasting versneld omlaag. MKB-Nederland is absoluut niet blij met deze aanpassing en noemt de verhoging 'van de zotte'.

Pakket lastenverlichting

De compensatieregeling maakt deel uit van een totaalpakket van 1,5 miljard euro die wordt besteed aan lastenverlichting. Dit komt bovenop de eerder toegezegde een miljard.
De belangrijkste aanpassingen naast de tariefsverlaging in het nieuwe ziektekostenstelsel:

 • Meer geld naar kinderopvang
 • De heffingskorting - het bedrag dat iedereen van de belasting mag aftrekken - gaat met zo'n 60    euro omhoog
 • De WW-premie voor werknemers wordt verlaagd met een procent
 • De kinderkorting (de belastingaftrek voor gezinnen met kinderen) stijgt met circa 90 euro

  Het kabinet is het vandaag in grote lijnen eens geworden over de begroting voor volgend jaar. Vrijdag volgt een formeel besluit. De exacte uitwerking van de plannen zal op Prinsjesdag worden gepresenteerd.

 •  

  Bron: Financieel Dagblad

  Terug naar Nieuwscategorie Diversen

  | Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.