Home

Malafide handel in domeinnamen groeit.

 

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met handelaren in domeinnamen die hen op slinkse wijze geld afhandig willen maken.

Dit zegt een woordvoerder van Novagraaf, een bedrijf dat merknamen en andere intellectuele eigendommen beschermt.
Hij baseert zijn uitspraak op het toenemend aantal telefoontjes en vragen dat Novagraaf ontvangt.

Telefoontje
De malafide handelaren bellen een bedrijf met de mededeling dat derden een domeinnaam willen registreren die sterk lijkt op de naam van de onderneming. Vervolgens bieden ze aan de domeinnaam voor de organisatie te registreren.
Hierbij benadrukken ze dat het bedrijf snel moet handelen omdat het de domeinnaam anders kwijt is.
'Houd het hoofd koel en ga niet met zo'n handelaar in zee', adviseert een woordvoerder van Novagraaf. 'Laat je domeinnaam registreren door een deskundig bureau dat je kent.'

Overnemen
De handelaren proberen ook bestaande domeinnamen over te nemen. Daarbij maken ze gebruik van het gegeven dat bedrijven de registratie van hun domeinnamen jaarlijks moeten verlengen.
De handelaren sturen een spookfactuur voor verlenging naar een bedrijf. In de kleine lettertjes staat dat de ondernemer door betaling zijn domeinnaam overdraagt aan de handelaar. Die vraagt het bedrijf vervolgens geld voor het gebruik van zijn domeinnaam.
'Het gaat misschien om enkele honderden euro's die je onnodig kwijt bent', aldus de zegsman van Novagraaf. 'Dat lijkt niet veel maar als tien bedrijven erin trappen, heeft zo'n handelaar zo 5.000 euro verdiend.'

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.