Home

EU-voorstel BPM maakt nieuwe auto goedkoper.

 

STRAATSBURG - De prijzen van nieuwe auto's in Nederland zullen fors dalen als Europees commissaris Kovacs (belastingen) zijn zin krijgt. Hij wil de hoge inschrijvingsbelastingen voor nieuwe auto's, zoals de BPM van 43 procent in Nederland, tussen 2006 en 2016 geleidelijk afschaffen.

In ruil daarvoor kunnen EU-lidstaten het verlies compenseren door langzaam aan de wegenbelasting te verhogen.
In een dinsdag in Straatsburg gepresenteerd plan wil Kovacs verder het gebruik van schone auto's promoten door vanaf 2010 de helft van de wegenbelasting te baseren op de uitstoot van giftig koolstofdioxide (CO2) door personenwagens. Daarvoor wil Kovacs het Europees streven om een auto per kilometer niet meer dan 120 gram CO2 uit te laten stoten, hanteren als basisgrondslag.

Honderden klachtenbrieven
De Hongaarse eurocommissaris wil ook af van de dubbele belastbaarheid van nieuwe auto's. Momenteel gebeurt het nog dat EU-burgers die in de ene lidstaat een nieuwe auto aanschaffen in hun eigen land nog eens belast worden.
Kovacs zegt de afgelopen maanden 'honderden klachtenbrieven van Europese burgers' te hebben gehad over dit onderwerp. Om deze burgers te compenseren, denkt Kovacs er ook aan een speciaal fonds opzetten.

Niet populair
De Europese ministers van Financiën moeten allemaal nog instemmen met het voorstel. Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren. Zestien van de 25 EU-lidstaten kennen een inschrijvingsbelasting. In Denemarken ligt deze het hoogst met 180 procent bovenop de nieuwwaarde, met een maximum van omgerekend 16.000 euro.
Kovacs erkent dat het moeilijk zal zijn unanimiteit te verkrijgen. 'Mijn plan zal misschien niet populair zijn bij de Deense minister van Financiën, maar wel bij de Deense burger.'

Belasting op gebruik
De organisatie van Europese autoproducenten ACEA stemt op hoofdlijnen in met het voorstel van Kovacs. 'Wij zijn altijd voorstander geweest van een belasting op het gebruik van een auto in plaats van het bezit', aldus een ACEA-woordvoerster.
ACEA verwacht evenals Kovacs dat een nieuw belastingstelsel de autoverkoop in Europa zal stimuleren.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.