Home

Europese regels overnames volgend jaar in werking.

 

DEN HAAG - De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel waarin de Europese overnameregels worden doorgevoerd. De nieuwe regels beschermen minderheidsaandeelhouders, beperken beschermingsconstructies en geven certificaathouders volledig stemrecht.

Partijen die 30 procent van een beursgenoteerde onderneming in handen krijgen, zijn verder onder de nieuwe regels verplicht ook een bod uit te brengen op de resterende aandelen.
Op advies van de commissie-Tabaksblat zullen bepaalde beschermingsconstructies tegen overnames zes maanden na een bod hun effectiviteit verliezen, op voorwaarde dat de bieder al 75 procent van de aandelen in handen heeft.

Bieder zoeken
In die zes maanden krijgt het bestuur van het doelwit van de overname de kans een andere bieder te zoeken. Ook kan het in conclaaf gaan met de bieder over een hoger bod of werkgelegenheidsgaranties. Onder de zogenoemde doorbraakregel kan de biedende partij een aandeelhoudersvergadering beleggen waarin hij bestuurders of commissarissen kan ontslaan.
Houders van certificaten moeten volgens de ministerraad onder alle omstandigheden volledig stemrecht hebben. Dit was ook een van de aanbevelingen van Tabaksblat. Dit stemrecht geldt ook bij de beslissing over topinkomens en is daarmee ‘een belangrijke bouwsteen in het kabinetsbeleid ten aanzien van topinkomens', aldus de ministers. Het wetsvoorstel, dat nu voor advies naar de Raad van State wordt gezonden, moet uiterlijk 20 mei volgend jaar in werking treden.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.