Home

Groeifaciliteit voor snelgroeiende bedrijven opengesteld.

 

Banken en participatiemaatschappijen kunnen vanaf heden een garantieovereenkomst voor de Groeifaciliteit aanvragen.

Deze regeling, die op 23 november in de Staatscourant is gepubliceerd, stimuleert banken en participatiemaatschappijen om aandelenkapitaal en achtergestelde leningen aan het MKB te verstrekken. Met de Groeifaciliteit wil staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken financieringsknelpunten voor snelgroeiende bedrijven wegnemen.
`Snelle groeiers zijn van vitaal belang voor de economie, omdat juist zij een grote bijdrage aan economische groei en werkgelegenheid leveren´, aldus Van Gennip.

Veel MKB-bedrijven die een groeispurt willen maken, hebben nieuw kapitaal nodig om deze te financieren. Ook bedrijfsoverdrachten binnen het MKB zijn in een aantal gevallen moeilijk financierbaar, waardoor het (te) lang duurt voor een ondernemer die wil stoppen opgevolgd wordt. Vooral het verkrijgen van risicodragendvermogen is voor het MKB een probleem.
De Groeifaciliteit biedt financiers van MKB-ondernemingen een overheidsgarantie vanr 50% voor nieuw verstrekt risicodragendvermogen van maximaal EUR 5 miljoen.
In ruil daarvoor betalen financiers aan EZ een premie van 2,5 procent bij een achtergestelde niet-converteerbare lening en 3% per jaar bij andere financieringen.
Door de overheidsgarantie is het voor de financier minder risicovol en dus aantrekkelijker om de financieringsaanvraag te honoreren.
Het beschikbare budget voor de Groeifaciliteit loopt van 2006 tot en met 2009 op van EUR 85 miljoen tot EUR 170 miljoen per jaar.

 

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.