Home

Huwelijk is financiële valkuil voor directeur.

 

Een directeur-grootaandeelhouder in het mkb die denkt dat hij zijn bedrijf en kapitaal goed heeft beschermd door onder huwelijkse voorwaarden te trouwen, zit er naast. Er zit een gemeen addertje onder het gras in deze voorwaarden.

Dit stelt Peter van Baarle directeur van adviesbureau De Keijzer Nipius & Co . DGA's denken vaak dat zij financieel niet meer aansprakelijk zijn voor hun partner als zij trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Er zit echter een addertje onder het gras bij de meeste huwelijkse voorwaarden.

Verrekeningsbeding
Bij het merendeel van deze voorwaarden wordt het verrekeningsbeding namelijk niet nageleefd. Dit beding verplicht de DGA tot een jaarlijkse (papieren) afdracht aan de partner. Meer dan driekwart van de ondernemers 'vergeet' om dit ook daadwerkelijk te doen. De rechter bepaalt dan in het geval van een scheiding dat de DGA zijn financiële verplichtingen met terugwerkende kracht moet nakomen.

Eigendomsrecht
Wanneer niet aan de financiële verplichtingen kan worden voldaan, staat zelfs het eigendomsrecht van de onderneming ter discussie. Volgens Van Baarle gaat het met name op de lange termijn fout, als alles goed lijkt te gaan en de aandacht voor dit soort zaken verslapt. De DGA moet dan ook voorkomen dat hij zich blind staart op schijnzekerheden en zal de administratieve rompslomp consequent moeten bijhouden.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.