Home

Levensloop voor zelfstandigen onzeker.

 

Of straks ook zelfstandigen verlof kunnen sparen via de nieuwe levensloopregeling lijkt ondanks een ruime meerderheid in de Tweede Kamer onzeker geworden.

Minister De Geus van Sociale Zaken zei woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer dat 'zeer veel gemoeid' is met de uitkomsten van een onderzoek, waaruit moet blijken of deze ondernemers wel interesse hebben in de verlofspaarregeling.

Gigantisch groot
Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA dringt er juist op aan dat de levensloopregeling die dit jaar is ingevoerd voor werknemers, ook voor zelfstandigen gaat gelden. Maar De Geus ziet praktische bezwaren en wil daarom een onderzoek naar de belangstelling. 'Want is die nul, waar doe je dan de moeite voor? En blijkt die gigantisch groot, waar betalen we het dan van?'

Meer vrije tijd
PvdA-Kamerlid Bussemaker had zelf gevraagd om een onderzoek naar de behoeften van zelfstandigen. Toch was zij samen met haar CDA-collega Verburg teleurgesteld over de inzet van de minister. In 2004 heeft Kamer al een motie aangenomen om de levensloopregeling voor zelfstandigen open te stellen en de twee Kamerleden vinden het allemaal erg lang duren. Verburg wil dat De Geus nog dit voorjaar duidelijkheid geeft over de uitvoering van de motie.
De minister ziet weinig in een levensloopregeling voor zelfstandigen, omdat in zijn ogen de ondernemers geen verlof kunnen opnemen. Ze hebben immers geen dienstverband.
Maar volgens Bussemaker maakt dat niks uit. Volgens haar is de levensloopregeling bedoeld om geld opzij te zetten voor meer vrije tijd, zodat mensen (zorg)taken thuis beter met het werk kunnen combineren.

 

Bron: ANP

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.