Home

Zelfstandig ondernemer dupe van nieuwe zorgstelsel.

 

Zelfstandig ondernemers zonder personeel met een hoog inkomen krijgen in het nieuwe zorgstelsel met een explosieve stijging te maken van hun zorgpremie.
Door de invoering van het nieuwe ziektekostenverzekeringsstelsel kan de premie voor deze groep verdubbelen tot 2.900 euro per jaar, zo liet MKB vandaag weten.

Tienduizenden personen
Het zou naar schatting gaan om enkele tienduizenden personen. De ondernemers zouden in het nieuwe systeem, dat volgend jaar ingaat, een inkomensafhankelijke premie moeten betalen die kan oplopen tot 1.875 euro. De premie komt bovenop de gemiddeld 1.100 euro aan vaste, nominale premie.
Volgens secretaris sociale zekerheden van MKB-Nederland Karin Kuiper gaat het om voorlopige berekeningen. Het kabinet maakt naar verwachting in september meer bekend over de hoogte van de premies in het nieuwe stelsel.

Compensatie
Als de berekeningen blijken te kloppen, vindt Kuiper dat het kabinet moet nadenken over een vorm van compensatie. 'In principe is het minder erg dat mensen met een hoog inkomen meer premie moeten betalen. Maar stijgingen moeten wel binnen het redelijke blijven.'
Kuiper is bang dat ondernemers met een laag middeninkomen ook de dupe zullen worden van het nieuwe systeem. MKB-Nederland verwacht dat deze groep net niet in aanmerking komt voor de zorgtoeslag die het kabinet voor gedupeerden wil instellen. MKB vindt dat het kabinet ook voor deze groep zonodig extra compensatiemaatregelen zou moeten treffen.

 

Bron: ANP

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.