Home

MKB eist inzage in commerciële activiteiten overheidsbedrijven.

 

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil een snelle verscherping van de boekhoudregels voor overheidsbedrijven. Dit om oneerlijke concurrentie door die bedrijven beter te kunnen bestrijden.
In de boekhouding van semi-publieke instellingen moet onderscheid gemaakt worden tussen publieke activiteiten en commerciële dienstverlening. Op die manier wordt inzichtelijk of overheidsinstellingen op een eerlijke manier concurreren met marktpartijen.

Rapport
Dat zegt MKB-Nederland naar aanleiding van het rapport van PricewaterhouseCoopers over het spanningsveld tussen markt en overheid. 'Het rapport is helder: er zijn diverse praktijkgevallen van oneerlijke concurrentie en er is een juridisch gat', stelt Joep Rats, secretaris economische zaken bij MKB-Nederland in het Financieele Dagblad.
'Ondernemers zijn het beu. We trekken al tien jaar aan de bel, maar er verandert niets', zegt een woordvoerder van VNO-NCW. Hij kent verhalen van installatiebedrijven die stuiten op bijklussende onderhoudsdiensten van gemeentelijke instellingen. Andere voorbeelden zijn door de overheid gesubsidieerde horecagelegenheden en gemeentelijke plantsoenendiensten die concurreren met de hoveniers.

Mededingingswet
Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een wijziging van de Mededingingswet om het probleem van oneerlijke concurrentie op te lossen. In de Mededingingswet worden gedragsregels voor overheidsbedrijven opgenomen.
Semi-publieke instellingen als de Regionale Opleidingscentra en gemeentelijke jachthaven moeten in de toekomst helder maken of er geen sprake is van kruissubsidiëring. Bij kruissubsidiëringworden de kosten voor de commerciële producten of diensten gedrukt doordat ze toegerekend worden aan publieke activiteiten.

 

Bron: Financieel Dagblad

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.