Home

Kleine bedrijven vallen buiten de boot bij overheidsopdrachten.

 

Kleine en middelgrote bedrijven maken weinig kans om grote opdrachten van de overheid binnen te slepen. Dat heeft onderzoeksbureau EIM donderdag gezegd.

Sinds enkele jaren moeten grote opdrachten van de Nederlandse overheid in heel Europa worden aanbesteed. Door de eisen die de Europese Commissie hiervoor oplegt, vissen kleine en middelgrote bedrijven in Nederland veelal achter het net.

Belemmeringen
'In 2001 heeft naar schatting 5,4 procent van de Nederlandse bedrijven in het grootbedrijf één of meerdere openbare Europese aanbestedingen gewonnen tegen 0,2 procent van de Nederlandse MKB-bedrijven', aldus het EIM.
'De belangrijkste belemmeringen die bedrijven in het Mkb in Nederland tegenkomen op de markt voor openbare aanbestedingen zijn administratieve lasten, hoge kwalificatie-eisen, onvoldoende informatie en te grote omvang van de aanbestedingen', stellen de onderzoekers. Begin augustus had VNO-NCW al kritiek op aanbestedingen door de overheid. Volgens de werkgeversorganisatie hebben instellingen van de overheid te weinig deskundigheid in huis en stellen zij onredelijk hoge eisen aan bedrijven die voor een opdracht in aanmerking komen.

 

Bron: ANP

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.