Home

Kabinet geeft spaarloon vrij.

 

DEN HAAG - Het kabinet geeft het spaarloon eenmalig vrij. Ook verdwijnt het lesgeld voor 16- en 17-jarigen per 1 september. Dat is donderdag bekend geworden bij het debat in de Tweede Kamer over de voorjaarsnota, de stand van zaken rond de begroting.

Minister Zalm van Financiën zei donderdag geen moeite te hebben met het vrijgeven van het spaarloon. De VVD, Zalms partij, had dit voorgesteld in de hoop dat hiermee de kwakkelende economie een impuls wordt gegeven. Per werknemer kan het bedrag oplopen tot 1200 euro.
Maar Zalm benadrukte dat de Kamer niet de illusie moet hebben dat burgers hierdoor massaal gaan consumeren. Volgens de bewindsman heeft het verleden bewezen dat zo'n maatregel slechts beperkt effect heeft.

Extra aardgasbaten
Het schrappen van het lesgeld voor 16- en 17-jarige scholieren kost 150 miljoen euro. Het kabinet zal op zoek gaan naar een manier om dit te financieren, zegde Zalm donderdag de Tweede Kamer toe.
Als het geld niet binnen de huidige begroting te vinden is, zal het kabinet op initiatief van het parlement een beroep doen op het zogenoemde FES-fonds, waaruit gewoonlijk investeringen in wegen en bruggen worden betaald. Door de extra aardgasbaten is dat fonds goed gevuld. Het gebeurde een keer eerder, in 2000, dat het kabinet deze begrotingstruc benutte om extra geld vrij te maken.

Compensatie
Het schrappen van het lesgeld, dit schooljaar 936 euro, is een lang gekoesterde wens van vrijwel de voltallige Kamer. Ze hoopt op die manier vooral de middeninkomens in de huidige weinig rooskleurige economische tijden tegemoet te komen. Lage inkomens worden al voor deze schoolkosten gecompenseerd.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.