Home

Zwangere zelfstandige krijgt toch uitkering.

 

Duizenden zwangere zelfstandigen hebben weer zicht op een arbeidsongeschiktheids-
verzekering. Dat is de uitkomst van een kort geding dat woensdag plaatsvond over dit onderwerp.

Het proces was aangespannen door een zwangere zelfstandige tegen haar verzekeraar Movir. Die weigerde haar een uitkering te doen op grond van de afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ten onrechte, zo oordeelde de Utrechtse rechter. De zelfstandige werd volledig in het gelijk gesteld. Daardoor moet de verzekeraar alsnog een volledige uitkering doen aan de hoogzwangere advocate uit hoofde van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Discriminerend
'Deze uitspraak is van groot belang voor andere verzekeraars die ook discriminerende bepalingen in hun polissen opnemen', constateert het proefprocessenfonds Clara Wichmann.

Teleurgesteld
Het Verbond van Verzekeraars reageerde teleurgesteld. 'Ons principe is dat zwangerschap geen ziekte is en dus niet wordt gedekt door arbeidsongeschiktheidsverzekeringen', aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie. 'We keren wel uit als de zwangerschap leidt tot een situatie waarin iemand arbeidsongeschikt wordt. Dat kan bijvoorbeeld als bekkeninstabiliteit ontstaat.'

Proefproces tegen staat
De betrokken zelfstandige bereidt ook een procedure tegen de staat voor wegens het afschaffen van de zogeheten WAZ-voorziening voor zwangere zelfstandigen per 1 augustus 2004. Het Clara Wichmann Instituut en vakcentrale FNV steunen deze zaak.

 

Bron: ANP

Terug naar Nieuwscategorie Diversen

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.