Home

Werkgever mag minimum aan vrije dagen niet afkopen.

 

Het minimum aantal vrije dagen waar werknemers recht op hebben kan door werkgevers niet worden afgekocht. Dat concludeert advocaat-generaal Kokott van het Europese Hof van Justitie in een zaak die door het FNV was aangespannen tegen het Ministerie van Sociale Zaken.

Het ministerie had in een brochure geschreven dat werknemers hun vakantiedagen kunnen opsparen en ze later kunnen laten uitbetalen.

Minimum
Volgens het FNV is dat in strijd met de Europese arbeidstijdenwet. De wet bepaalt dat de vakantie tenminste vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week bedraagt. Een fulltimer heeft dus minimaal recht op 160 uur, oftewel 20 vakantiedagen per jaar.

Adminstratie
Kokott liet weten dat de vakcentrale terecht stelt dat afkoop van die vakantiedagen niet mogelijk is. Toegekende vakantiedagen die boven het vastgestelde minimum uitstijgen kunnen wel worden afgekocht. Het laatste woord is nog aan het Europese Hof, maar dat volgt vrijwel altijd het oordeel van de advocaat-generaal.
Werkgeversorganisatie AWVN laat in de Volkskrant weten dat de consequentie daarvan is dat werkgevers straks de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen moeten administreren.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.