Home

Hoge Raad beperkt werkgeversaansprakelijkheid.

 

Een bumperklevende koerier die onder werktijd met zijn dienstauto een pilaar van een Esso-tankstation ramde, moet zijn eigen kosten dragen. Dat heeft de hoogste rechter in cassatie bepaald.

De uitspraak van de Hoger Raad is opvallend, omdat de werkgever meestal aansprakelijk is voor schade die een werknemer tijdens werktijd lijdt.

Hoge snelheid
De werknemer, op het moment van het ongeval 29 jaar oud, knalde met hoge snelheid tegen de pilaar op de A2 bij Weert. Hij raakte ernstig gewond en kon lange tijd niet werken. Zijn werkgever bleek niet afdoende verzekerd, waarop de koerier zijn schade bij de rechter op zijn baas verhaalde.

Suikerziekte
De kantonrechter wees in eerste instantie de vordering toe. Maar in hoger beroep oordeelde het Hof dat er sprake was van eigen schuld. De koerier had volgens getuigenverklaringen zeer agressief gereden. Hij was aan het bumperkleven, haalde in over de vluchtstrook en bleef naast andere auto's 'hangen'. De koerier zei zich door zijn suikerziekte niets te kunnen herinneren. Bovendien slingerde de auto al vóór het ongeval, zodat deze niet aan de veiligheidseisen voldeed.

Kamikazepiloot
De Hoge Raad oordeelde dat de werkgever voldoende bewijs had geleverd om roekeloos gedrag van de werknemer aan te nemen. Dat de koerier door zijn vergeetachtigheid geen tegenbewijs kon leveren, brengt daar geen verandering in. En als de auto al slingerde, 'had hij zich niet moeten wagen aan kamikazeachtige escapades'.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.