Home

'Mentale röntgenfoto' voorspelt burn-out.

 

Het Hoofddorpse bedrijf Cheprion heeft een simpele methode ontwikkeld om stress bij werknemers te meten. Na anderhalf uur met een elektrode om de vinger en een band om de ribben heeft de werknemer bovendien een burn-out-prognose.

Bij deze zogenaamde biofeedback-methode worden de ademhaling, hartfrequentie en hersengolven van de proefpersoon gemeten.

Ontspannen
Aan de hand van deze 'mentale röntgenfoto' wordt gemeten hoe de stress zich in het lichaam manifesteert. 'Als het goed is, herstelt het lichaam zich na stress', vertelt Ronald Siecker van Cheprion in de Volkskrant. 'Bij mensen die gevoelig zijn voor burn-out duurt het herstel steeds langer. Als de stress aanhoudt kunnen de spieren zich uiteindelijk helemaal niet meer ontspannen.'

Energieverbruik
Het principe van bio-feedback werd volgens Cheprion al in de jaren ’50 van de vorige eeuw door neurologen toegepast. Het bedrijf heeft de methode verder ontwikkeld en combineert deze met op de persoon gesneden trainingstechnieken. Die moeten ertoe leiden dat werknemers meer grip krijgen op 'onbewuste processen' die zich voordoen bij stress. Daarmee wordt het 'mentale' energieverbruik tijdens stress bedoeld.

 

Bron: ANP

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.