Home

Dikke werknemers zijn vaker ziek.

 

Slanke dennen zijn veel minder vaak ziek dan hun dikke collega's. Dit concludeert de internationale vakbondsorganisatie ILO na onderzoek. Niet alleen het eetgedrag thuis veroorzaakt overgewicht, ook het aanbod van bedrijfskantines werkt vetzucht in de hand.

De ILO roept overheid en bedrijfsleven op om de maaltijden die mensen op het werk tot zich nemen gezonder te maken.

Proef
In Singapore is een proef uitgevoerd, schrijft NRC Handelsblad. Personeelsleden van een grote farmaceutische onderneming kregen in de kantine gegrilde in plaats van gebakken gerechten, minder frisdrank, maar meer mineraalwater, en salades met minder olie en zout. Het ziekteverzuim daalde door het dieet van gemiddeld 3,7 dagen naar 1,9 dagen per werknemer per jaar.
Het boek dat ILO over het onderzoek publiceerde, Food at Work, beschrijft meer succesvolle acties. 'We wilden aantonen dat de oplossingen soms simpeler zijn dan men denkt', aldus een adviseur van de ILO.

Nederland
Bij de Nederlandse vakbonden heeft overgewicht van werknemers geen prioriteit. 'We houden ons niet bezig met hoe mensen moeten leven. We hebben het druk genoeg met de risico's die uit het werk zelf voortvloeien', zegt een woordvoerder van de FNV vakcentrale. Het CNV vindt voeding een verantwoordelijkheid van de mensen zelf.
Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland. Volgens het Voedingscentrum, een door de overheid gesubsidieerd voorlichtingsbureau, veroorzaakt zwaarlijvigheid jaarlijks 40.000 nieuwe gevallen van ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.