Home

Personeel paaien met auto is passé.

 

In de krappe arbeidsmarkt besparen werkgevers kosten noch moeite om nieuw personeel te werven. Maar werknemers vallen niet meer voor auto's. De echte uitdaging is werknemers te houden die binnen zijn.

Dit blijkt uit het onderzoek Boeien & Binden van onderzoeksbureau Interview NSS in opdracht van Tempo-Team.

Kosten verloop
Veel bedrijven blijken slecht zicht te hebben op het verloop en de kosten van het personeel en de werving. Bijna 30 procent van de werkgevers heeft geen idee hoeveel mensen er jaarlijks vertrekken, en 63 procent heeft geen idee wat dat kost. Volgens de verloopcalculator van Tempo-Team zijn de kosten gemiddeld vijftienduizend tot twintigduizend euro per persoon.

Arbeidsvoorwaarden
Mannen en vrouwen blijken ook niet voor dezelfde arbeidsvoorwaarden te vallen. Vrouwen (90 procent) kiezen voor een gunstig type dienstverband, zoals parttime, flexibele werktijden, duobanen én voor een goede werksfeer, terwijl mannen meer hechten aan een goed salaris. Een auto van de zaak is voor bieden (mannen 55 procent) als vrouwen (70 procent) niet interessant.

Jonge werknemers
Alleen jonge werknemers tot 29 jaar zijn met een mooie auto te paaien. Zij zijn bovendien meer geïnteresseerd in een bonusregeling en winstuitkering (85 procent) dan vijftig-plussers (38 procent) die wel een PC-privé toejuichen. Werknemers tot veertig jaar willen een reiskostenvergoeding.

Opleidingsniveau
Ook is er verschil in opleidingsniveau. Hoger opgeleiden kiezen voor uitdagend werk, bedrijfscultuur en vinden het belangrijk dat ze positief staan tegenover het product of de dienst van de werkgever. Voor laag opgeleiden zijn een korte reisafstand en flexibele werktijden veel belangrijker. Reden voor vertrek bij deze groep zijn slechte arbeidsomstandigheden en bij hoger opgeleiden is dat slecht management.

Sectoren
Behalve in leeftijd, geslacht en opleidingsniveau speelt ook de branche een rol in de aantrekkingskracht van nieuwe werknemers. In de logistiek blijkt het salaris namelijk een belangrijkere bindende factor te zijn dan in de gezondheidszorg. Flexibele werktijden zijn in zwang bij medewerkers in de hotellerie en catering, maar totaal niet relevant voor overheidspersoneel. In de financiële dienstverlening kunnen werkgevers hun medewerkers in dienst houden door het aanbieden van opleidingsmogelijkheden.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.