Home

Werkgevers verdeeld over nieuwe ontslagregels.

 

Werkgevers en vakbonden moeten per sector en bedrijf voorwaarden voor ontslag kunnen bepalen, vindt minister De Geus. Op dit moment gelden voor alle bedrijven die van personeel af willen, dezelfde criteria. VNO-NCW is voor het nieuwe plan, MKB-Nederland is tegen.

De bewindsman stelt ook voor het ontslag evenredig over de verschillende leeftijdsgroepen binnen een bedrijf te verdelen. Dit om te voorkomen dat alle jonge medewerkers in slechte tijden het eerst op straat staan omdat zij als laatste zijn aangenomen.

Verwijtbaarheidstoets
De minister heeft de werkgevers beloofd de ontslagtoets te schrappen als ze met zijn voorstellen akkoord gaan. Het Centrum voor Werk en Inkomen gaat middels de toets na of een bedrijf er alles aan gedaan heeft om ontslag te voorkomen. De toets is bedrijven een doorn het oog omdat hij vaak leidt tot juridische procedures.
Niettemin verkiest MKB-Nederland de verfoeide toets boven het plan van De Geus. 'Het is maatwerk op het verkeerde niveau. Wij zitten niet te wachten op een decentrale waaier van honderden ontslagregelingen en dito bezwaarprocedures. Werknemers hebben recht op een transparant ontslagsysteem met objectieve criteria', zegt secretaris sociale zaken Alfred van Delft.

Flexibiliteit
VNO-NCW ziet het voorstel van De Geus juist wel zitten. 'Het vergroot de flexibiliteit in sectoren en bedrijven. Bovendien past het in de gedachte dat preventie en reïntegratie een verantwoordelijkheid van sociale partners gezamenlijk is', meent Sip Nieuwsma, secretaris sociale zaken van NCO-NCW.

 

Bron: De Telegraaf

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.