Home

'UWV': Premies drastisch omlaag.

 

De premies voor de WW en de WIA, de nieuwe WAO, kunnen volgend jaar omlaag. Dat heeft het UWV vrijdag gezegd. Met meer dan een halvering kan volgens de uitkeringsinstantie met name de WW-premie flink lager.

Ondanks een daling van de fondsen waaruit de uitkeringen worden betaald, zijn de reserves volgens het UWV nog steeds groot. Het totale vermogen van de fondsen neemt dit jaar met 400 miljoen euro af. Eind 2005 zat er nog 10,4 miljard euro in kas.

Minder WW-uitkeringen
Het UWV adviseert de hoogte van de premie voor de WW, betaald door werknemers en werkgevers, te verlagen van de huidige 8,65 procent naar 3,45 procent volgend jaar. Er zullen door de aantrekkende economie de komende tijd minder WW-uitkeringen uitbetaald hoeven te worden.

Aangescherpt
Bovendien zijn de regels voor de WW aangescherpt, zodat mensen minder snel en minder lang een uitkering ontvangen. Het UWV denkt dat het aantal WW'ers dit jaar afneemt van 307.000 tot 267.000. Eind 2007 zullen er zelfs nog maar 216.000 mensen in de WW lopen.
De premies voor het zogeheten Arbeidsongeschiktheids-
fonds, waaruit de lopende WAO-uitkeringen en de nieuwe WIA-uitkeringen worden betaald, kunnen volgens het UWV omlaag van 5,40 procent naar 5,33 procent. De uitkeringsinstantie stelde in mei al dat het aantal WIA-uitkeringen bij eerdere schattingen achterblijft. De organisatie verlaagde toen haar verwachting voor het einde van dit jaar met 3000 tot 25.000. Nu gaat het UWV van nog eens 4000 minder uitkeringen uit.

De Geus
Het is overigens maar de vraag of minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken de suggestie van het UWV overneemt. In het verleden hield het kabinet de fondsen graag op sterkte. De gelden hebben namelijk een positieve invloed op de omvang van het begrotingstekort zoals de Europese Unie dat voor Nederland uitrekent. Het ministerie van Sociale Zaken liet weten dat het departement dit najaar de premies zal vaststellen.

 

Bron: ANP

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.