Home

Verkeersboete-uitspraak kost bedrijven tonnen.

 

De uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag, waarin is bepaald dat de werkgever verkeersboetes wegens kleine snelheidsovertredingen door werknemers moet betalen, heeft ernstige financiële gevolgen voor het bedrijfsleven.

Vooral grote werkgevers, waarvan veel werknemers in leaseauto's rijden, en transportbedrijven, kunnen als gevolg van deze uitspraak honderdduizenden euro's schade lijden.

Extra bescherming
Dat stelt arbeidsrechtadvocaat Alain Camonier, van Holland Van Gijzen Advocaten in het Financieele Dagblad. Hij bekritiseert de uitspraak van het Hof, dat oordeelde dat bij kleine snelheidsovertredingen geen sprake is van 'opzet of bewuste roekeloosheid' van de werknemer, waardoor hij niet verplicht kan worden de boete op zich te nemen.
Volgens Camonier hanteert het Hof een 'uiterst subjectieve grens'. Daardoor zouden werknemers zich minder geroepen voelen om zich aan de maximumsnelheid te houden. Bovendien neemt een werknemer volgens hem geen andere positie in het verkeer in ten opzichte van andere automobilisten en heeft hij dus geen extra bescherming nodig van het arbeidsrecht.

Goed werknemer
Daarnaast is Camonier van mening dat de automobilist in diensttijd zich te gedragen heeft als een 'goed werknemer'. Deze verplichting brengt met zich mee dat hij de werkgever geen schade mag berokkenen en dus dat hij zich aan de maximumsnelheid dient te houden.
De uitspraak van het Hof in Den Haag diende in een zaak tussen TPG en een chauffeur . TPG kan nog tegen de uitspraak in cassatie gaan. Volgens de arbeidsrechtadvocaat zou het onverstandig zijn als bedrijven de verkeersboetes in de tussentijd niet op hun werknemers verhalen.

 

Bron: Zibb.nl

Terug naar Nieuwscategorie Personeelszaken

| Algemene voorwaarden | Privacy statement | Disclaimer | ©2006 Regicon B.V.