U ontvangt deze e-mail omdat u daarvoor bent aangemeld bij Regicon.
Als deze e-mail onleesbaar is, klik dan hier.

    19 December 2005 / Jaargang 1 - nummer 20

Deze week in de Nieuwsbrief:

- Werknemers stelen pda's en laptops bij ontslag
- Fiscale veranderingen 2006
- Hoge Raad beperkt werkgeversaansprakelijkheid
- Databank ontmaskert slechte debiteuren vooraf
- Verbod op spam naar bedrijven nadert
- Grootaandeelhouder moet manager sneller ontslaan
- Werkgever moet jobhoppen aanmoedigen
- Regiconsult - deel 5 - Voor de gek gehouden?
- Links - volg deze link

Werknemers stelen pda's en laptops bij ontslag

Als arbeidscontracten aflopen, 'vergeten' veel werknemers hun laptops, mobiele telefoons en pda's in te leveren. Bedrijven lopen hierdoor miljoenen euro's schade.

Een beetje werknemer in de zakelijke dienstverlening heeft al gauw ict-middelen ter waarde van vierduizend euro tot zijn beschikking. Als hij deze bij vertrek niet inlevert, loopt de werkgever hierdoor op jaarbasis tientallen miljoenen euro's mis. Dit schrijft De Telegraaf op basis van onderzoek door Mexon Technology, specialist in beveiligingssoftware.

Lees het gehele artikel.

Fiscale veranderingen 2006

Omdat de berichten met diverse aangepaste fiscale regelgeving voor het jaar 2006 elkaar in hoog tempo opvolgen zijn hier enkele links toegevoegd naar die berichten zelf;

- Eindejaarsbericht 2006 - volledig overzicht diverse belastingsoorten
- Loonheffing - afdrachtverminderingen
- Loonheffing - privé-gebruik auto
- Loonheffing - loon, vrijgesteld loon, vrije vergoedingen en verstrekkingen

Hoge Raad beperkt werkgeversaansprakelijkheid

Een bumperklevende koerier die onder werktijd met zijn dienstauto een pilaar van een Esso-tankstation ramde, moet zijn eigen kosten dragen. Dat heeft de hoogste rechter in cassatie bepaald.

De uitspraak van de Hoger Raad is opvallend, omdat de werkgever meestal aansprakelijk is voor schade die een werknemer tijdens werktijd lijdt.

Lees het gehele artikel.

Databank ontmaskert slechte debiteuren vooraf

Kleine en middelgrote bedrijven kunnen zich beter en gratis beschermen tegen wanbetalers. In een nieuwe databank kunnen bedrijven beoordelingen geven en lezen over elkaars betaalgedrag.

'De huidige trend is dat facturen steeds langer blijven liggen. Er komen kennelijk steeds meer bedrijven die wel snel spullen willen hebben, maar moeilijk kunnen betalen.' Lieuwe Helmus, de initiatiefnemer van de databank, heeft inmiddels beoordelingen van tienduizenden bedrijven op betaalgedrag.nl gezet. Met behulp van deze databank kunnen ondernemers lange incassoperiodes voorkomen en verliesgevende relaties vermijden.

Lees het gehele artikel.

Verbod op spam naar bedrijven nadert

Een ontwerp-wetsvoorstel dat het versturen naar spam aan bedrijven verbiedt, is klaar voor een adviesronde. Medio 2006 behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

Dat maakte het ministerie van Economische Zaken bekend tijdens een bijeenkomst van ECP.nl, het platform dat elektronisch zakendoen wil bevorderen. Minister Brinkhorst kondigde het ontwerp-wetsvoorstel al in december 2004 aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Het bestaande spamverbod in de Telecommunicatiewet geldt alleen ten aanzien van ongevraagde e-mail, sms en faxen aan natuurlijke personen. Het is daardoor nog steeds mogelijk om spam te versturen aan bijvoorbeeld zakelijke e-mailadressen.

Lees het gehele artikel.

Grootaandeelhouder moet manager sneller ontslaan

Het management van bedrijven krijgt van de grootaandeelhouders vaak te lang de vrije hand, ook als de resultaten tegenvallen. Als managers al wegens slecht beleid worden ontslagen, dan is dat doorgaans veel te laat.

Dat concludeert prof. dr. Luc Renneboog, hoogleraar Corporate Finance aan de UvT, in een oratie die hij gaf over de relatie tussen grootaandeelhouders en het topmanagement.

Lees het gehele artikel.

Werkgever moet jobhoppen aanmoedigen

Personeel dat snel komt en gaat is niet iets waar een werkgever doorgaans op zit te wachten. Toch moeten werkgevers hun personeel stimuleren om te jobhoppen, zegt hoogleraar loopbaancompetenties Annelies van Vianen.

'Een werkgever denkt al gauw dat het niet in het belang van de organisatie is om mobiliteit te stimuleren, maar dat is het wel degelijk volgens de hoogleraar.

Lees het gehele artikel.

Regiconsult - deel 5 - Voor de gek gehouden?

We ontvangen ze allemaal, zowel privé als zakelijk; de eenmalige kans of 'goedbedoelde' waarschuwing.

Neem bijvoorbeeld de stortvloed aan aanbiedingen op het gebied van de levensloopregeling. Of u al levensloopproof bent, want dat moet u zijn voor 1 januari 2006. Hetzelfde geldt voor de basispolis, de WIA en tal van regelingen. De grap is dat men niet weet hoe gek men moet doen om u als klant binnen te hengelen. Als het nou bij gek alleen zou blijven was dat nog tot daar aan toe, maar om nu zaken voor een deel te verdraaien om bij u een onheilspellend gevoel te veroorzaken waardoor u er wellicht 'instinkt' is niet netjes.

De keuze voor de levensloopregeling blijft namelijk bij wijze van overgang bestaan tot 1 juli 2006. Dit hoeft dus helemaal niet vóór 1 januari 2006 in kannen en kruiken te zijn. Niettemin zou het handig zijn dat u zich ervan bewust bent dat uw personeel wél het recht heeft vanaf 1 januari 2006 deel te nemen aan de levensloopregeling. U doet er derhalve wel goed aan te weten wat de regeling inhoudt en u dient tevens rekening te houden met allerlei bijkomende zaken. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de auto van de zaak, de opbouw van pensioenrechten, de mobiele telefoon, de laptop en wat al niet meer. Dit soort zaken wordt nogal eens over het hoofd gezien..........totdat ze zich als vervelende kwestie aandienen.

Zo ziet u maar weer, ondanks dat er vele overtuigende verdraaide 'over de drempel trekkers' zijn, kunt u zelfs daar uw voordeel uithalen door ze te gebruiken als geheugensteuntje.

Mocht u nu toch eens even niet weten wat ergens mee aan te moeten, dan kunt u zich altijd wenden tot mij voor een helder antwoord.

Met vriendelijke groet,

Remco Foppen
Regicon B.V.

 
 

HEEFT U ALLES ONDER CONTROLE? LAAT U BIJSTAAN DOOR EEN EXPERT.

Regicon B.V., Rentmeester 22, 8332 GR, Steenwijk
E-mail: info@regicon.nl
Telefoon: 06 - 25 07 16 86
Fax: 0521 - 52 04 19

Copyright 2005 Regicon B.V.