U ontvangt deze e-mail omdat u daarvoor bent aangemeld bij Regicon.
Als deze e-mail onleesbaar is, klik dan hier.

    5 Maart 2007 / Jaargang 3 - nummer 5

Regiconsult - Je bedrijf als Formule-1-team!

De observatie van de werking van een formule-1-team is verbazingwekkend. Neem nu een pitsstop als voorbeeld. Per band zijn drie teamleden bezig, dat zijn alleen voor de banden al twaalf teamleden. Het tanken levert nog eens twee teamleden op en daarnaast zijn er nog eens vier teamleden met een taak. Totaal zijn er dus achttien teamleden tegelijkertijd aan het werk aan een formule-1 auto tijdens de pitsstop. Maar de tijd waarin ze het voor elkaar krijgen om te tanken, vier nieuwe banden te plaatsen en de auto snel te inspecteren is dan ook fenomenaal, namelijk ruim onder de tien seconden. Het blijkt hieruit dat teamwork - mits goed georganiseerd - lonend is.

Als nu een van die achttien teamleden de mist ingaat, dan duurt de pitsstop aanzienlijk langer dan gewenst voor een goed raceresultaat. Of erger, de racewagen vertrekt en verliest bijvoorbeeld binnen enkele honderden meters een band en de race is voorbij. Duidelijk mag zijn dat teamwork afhankelijk is van het gehele team en niet van enkele individuen. Een enkel individu kan het resultaat van een verder perfect werkend team dus teniet doen.

De kunst is dus om in de eerste plaats een team te bouwen, dat is op zichzelf al moeilijk genoeg en vergt veel tijd en energie. Vervolgens dienen de taken van het team op een goede en vooral duidelijke wijze verdeeld te worden. Het moet per slot van rekening iedereen duidelijk zijn wat hij of zij vooral wel maar ook absoluut niet moet of mag doen. Controlemomenten zijn eveneens van groot belang, je zult moeten vaststellen of de taken naar behoren worden uitgevoerd. Afhankelijk van de duur en de kosten van bepaalde taken dienen dergelijke controles ingepland te worden op logische meetmomenten.

Indien uit dergelijke metingen blijkt dat bepaalde teamleden niet naar behoren functioneren, dan moeten maatregelen genomen worden om het teamresultaat niet in gevaar te brengen. Zo stringent als dit in de formule-1 zal gebeuren - baan kwijt - zal dat in een 'normalere' organisatie niet kunnen, omdat de hoeveelheid afkoopsommen het team al vroegtijdig zullen doen verdwijnen. Maar een herplaatsing, bijscholing of training on the job kan wonderen doen.

Minstens zo belangrijk als goed functionerende teamleden is de leiding van een team. Meer dan eens blijkt dat teammanagers en managers uit het bedrijfsleven niet geschikt zijn een team te bouwen of te begeleiden. Op een gemiddelde werkvloer is door simpele observatie al snel duidelijk naar wie andere teamleden luisteren. Als diezelfde persoon tevens begaan is met een maximaal haalbaar teamresultaat, dan is de teammanager al gevonden.

Tot slot kan over een team gezegd worden dat de zwakste schakel in de ketting het hoogst haalbare resultaat bepaalt. Probeer daarom de zwakste schakel te ontdekken en die op te heffen. Dat laatste kan zoals eerder aangegeven op verschillende manieren.

Wilt u weten wat Regicon voor u kan betekenen? Wilt u dat wellicht combineren met een gratis bedrijfsscan?
Neem dan vrijblijvend contact op; Regicon-mail of via 0521 - 52 04 68.

De Gratis Regicon - Bedrijfsscan

Regicon begrijpt dat ondernemers beperkte mogelijkheden hebben om een adviseur in de arm te nemen. Daarnaast hoeft niet iedereen te weten hoe het uw onderneming vergaat.

Daarom werkt Regicon met een gratis bedrijfsscan van een halve dag, waarbij Regicon garant staat voor geheimhouding.
Gedurende deze halve dag wordt in een hoog tempo uw organisatie met u besproken en wordt een uitgebreide checklist gevolgd. Aan het einde van de checklist is een beeld ontstaan waar uw onderneming precies staat en wat verbeterd zou kunnen worden.

Of u daarna met Regicon zaken wenst te doen is dan aan u. Indien u ervoor kiest dat wel te doen, weet u zich verzekerd van een zeer breed georiënteerde adviseur met de nodige opleidingen en ervaring.

Doe u zelf een plezier en doe deze gratis bedrijfsscan, u bent tot niets verplicht.

Kent u collega's of kennissen die u kunt verblijden met de Regicon - Nieuwsbrief? Geef ze hier dan voor op of vertel ze erover.

Met vriendelijke groet,

Remco Foppen
Regicon B.V.

 
 

HEEFT U ALLES ONDER CONTROLE? LAAT U BIJSTAAN DOOR EEN EXPERT.

Regicon B.V., Rentmeester 22, 8332 GR, Steenwijk
E-mail: info@regicon.nl
Telefoon: 06 - 25 07 16 86
Fax: 0521 - 52 04 19

Copyright 2006 Regicon B.V.